14 august 2011

Firefox 8 – acum şi cu aromă de Windows x64

Firefox 8 – acum şi cu aromă de Windows x64Proiectul Mozilla Firefox este trecut pe repede înainte, noi versiuni ieşind ca pe bandă, atât de des încât mulţi dintre noi nici nu mai ştiu ce să aleagă: Firefox 5, Firefox 6 beta sau mai nou Firefox 8 - în versiune pe 32 biţi sau 64 biţi. Da, aţi citit bine Firefox 8, dar nu întrebaţi ce s-a întâmplat cu Firefox 7, o generaţie care momentan a fost sărită de la numărătoare şi lăsată în stadiu Aurora de dezvoltare.

Link Download: http://www.go4it.ro/download/internet/firefox-8-nightly-build-8512509/

Deoarece echipa de programare a fost prea ocupată pregătind de lansare câte o nouă versiune de Firefox la fiecare câteva luni, optimizările pentru performanţă au cam rămas în urma competiţiei, fie că vorbim de alternative ca Google Chrome 12, Opera 11.50 sau Internet Explorer 9. Nevoiţi să găsească o soluţie rapidă pentru ridicarea performanţelor la un nivel cât mai competitiv, dezvoltatorii proiectului Mozilla au ales să grăbească lansarea primei versiuni Firefox pe 64 biţi. Cum adaptarea pentru sisteme de operare Windows pe 64 biţi era plănuită abia pentru generaţia Firefox 8, am ajuns să trecem de la Firefox 6 beta la Firefox 8 x64 în mai puţin de o lună. Trebuie apreciat faptul că deşi avem de-a face doar cu o versiune de test, ediţia pe 64 biţi a browser-ului Firefox 8 este stabilă şi foarte rapidă.
Firefox 8Firefox 8
Începând cu Firefox 8, vom putea alege între ediţia clasică pe 32 biţi, compatibilă cu toate versiunile de Windows şi o ediţie pe 64 biţi, adaptată pentru a funcţiona mai eficient pe sisteme de operare Windows x64.
Firefox 8 32 bit – Peacekeeper benchmarkFirefox 8 32 bit – Peacekeeper benchmark
Conform testelor realizate cu benchmark-ul Peacekeeper, versiunea pe 64 biţi a Firefox 8 este cu aproximativ 10 % mai rapidă decât cea pe 32 biţi. Printre rezultatele afişate, secţiunea DOM operations este poate cea mai interesantă, sporul de aproape 25 % reflectând performanţe semnificativ îmbunătăţite la încărcarea website-urilor cu conţinut dinamic.
Firefox 8 64 bit – Peacekeeper benchmarkFirefox 8 64 bit – Peacekeeper benchmark
Cei care doresc să încerce versiunea de test pe 64 biţi a browser-ului Firefox 8, îl pot instala în paralel cu ediţia oficială de Firefox existentă în calculator. De asemenea este recomandată şi instalarea versiunilor pe 64 biţi a plugin-urilor Flash 11 beta şi Java 6.
Firefox 8 – Kraken benchmarkFirefox 8 – Kraken benchmark
Portarea pe 64 biţi are totuşi şi unele dezavantaje, cum ar fi un consum mai mare de memorie RAM. Comparată cu versiunea pe 32 biţi şi rulând acelaşi set de tab-uri cu pagini web, ediţia pe 64 biţi a browser-ului Firefox 8 a ocupat 320 MB memorie RAM, faţă de 230 MB în primul caz. Şi cantitatea de memorie alocată pentru plugin-uri a fost crescută, rularea unui clip YouTube necesitând acum 100 MB memorie RAM, faţă de 50 MB în cazul versiunii pe 32 biţi.
Prima versiune Firefox pe 64 biţi va fi disponibilă oficial abia în luna noiembrie, odată cu lansarea generaţiei Firefox 8, însă până atunci puteţi încerca versiunea de test pentru Firefox 8, disponibilă în versiuni pe 32 şi 64 biţi in linkul urmator http://www.go4it.ro/download/internet/firefox-8-nightly-build-8512509/

Intel pregăteşte un monstru de procesor cu 50 de nuclee

Intel "lipeşte" ultimele circuite la ceea ce urmează a fi un super-procesor dedicat unui super-computer. Unitatea are 50 de nuclee şi o putere de calcul uriaşă - nu avem date concrete, dar ceea ce contează este că CPU-ul intră în top 500 super-procesoare, acolo unde Intel face legea: peste 77% dintre aceste sisteme au la bază procesoare fabricate de "regele" microcipurilor.
Procesorul Intel cu 50 de nuclee va fi utilizat la nivel industrial , în niciun caz nu îl vom vedea în ofertele magazinelor de IT dedicate consumatorilor de rând.
Intel CPU 50 CoresIntel pregăteşte un monstru de procesor cu 50 de nuclee
La ora actuală, cel mai performant super-computer este Fujistu K, cu o putere de calcul de 8163 petaflops. Iar acesta se află încă în expansiune: momentan numără 68.544 de procesoare 8-core, ordonate în 672 de cabinete.
Super-computerele sunt fără îndoială visul suprem al oricărui pasionat de tehnologie, iar vizitarea unei incinte în care se află instalat un monstru cu zeci de mii de procesoare multi-core (sute de mii de nuclee de procesare) reprezintă o mare împlinire pentru aceştia.
La această adresă puteţi vedea topul celor mai performante super-computere din lume.

Google Chrome – cel mai rapid web browser din ”lumea reală”

Google Chrome a ieşit din nou învingător, de această dată în cadrul unui test ce a avut drept scop măsurarea vitezei de încărcare a website-urilor din perspectiva utilizatorilor obişnuiţi.
Testul a luat în considerare numai rezultatele obţinute de la utilizatori care beneficiază de conexiuni la internet broadband . La alcătuirea clasamentului au contribuit nu mai puţin de 1.86 miliarde de măsurători individuale, colectate pentru mai mult de 200 website-uri, pe perioada unei luni calendaristice. Rezultatele deloc surprinzătoare dau drept câştigător detaşat browser-ul Google Chrome 12, versiunea oficială la momentul desfăşurării studiului, cu un timp mediu de încărcare a paginilor web de 3,433 secunde(coloana albastră din grafic).                             

Tehnologia Bluetooth 3.0 lansată oficial

Versiunea Bluetooth 3.0 a fost anunţată oficial astăzi(22 aprilie 2009), iar în maxim un an vor apărea pe piaţă primele dispozitive înzestrate cu această tehnologie. Despre o parte din noutăţile aduse de Bluetooth 3.0 am vorbit în câteva rânduri acum aproape două săptămâni. Reamintim viteza sporită , stabilitatea şi consumul redus de energie. Interesant este însă modul de transmitere a datelor între două dispozitive care au atât BT 3.0 cât şi Wi-Fi. Prin intermediul tehnologiei Bluetooth echipamentele doar se vor interconecta (se va realiza pairingul), însă transferul informaţiilor se va face via Wi-Fi, astfel fiind posibilă atingerea unei viteze de până la 26 Mbps, imperios necesară în cazul trimiterii fişierelor de dimensiuni mari şi foarte mari.